Bistra, bogata voda Ribničkog jezera

Bistra, bogata voda Ribničkog jezera

Ribničko jezero se nalazi na 8 kilometara od naselja Zlatibor, na pola puta do ski centra na Torniku i Manastira Uvac. Po nastanku, ovo jezero je veštačko i drugo je po veličini na Zlatiboru.

Jezero je nastalo 1971. godine pregrađivanjen reke Crni Rzav kod Ribnice, za potrebe snabdevanja naselja Kraljeve Vode i Čajetine pijaćom vodom. Ogromna brana podseća na onu sagrađenu na Đerdapu u malom. Oko jezera se nalazi četinarska šuma. A sama boja jezera je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno jezera. Voda je neverovanto čista i bistra.

Naravno, tako čista i bistra voda bogata je različitim vrstama ribe kao što su: klen, pastrmka, šaran, linjak, som. Pogodno je za ribolov i rekreaciju. Međutim, kupanje u jezeru je zvanično zabranjeno, mada se tokom letnjih meseci brojni turisti rashlađuju u jezeru.

Poseta Ribničkom jezeru je neizostavni deo turističkih tura koje za odredište imaju ski centar Tornik. S obzirom da je jezero do Tornika udaljeno samo 4 kilometara, turisti koriste svaku priliku da se uvere u nestvarnou lepotu Ribničkog jezera. Jezero je okruženo netaknutom prirodom i uređenim biciklističkim stazama, što čini posetu još uzbudljivijom. Jer osim rekreacije pogled će vam lutati okolinom koja pleni.

Da je ovo jezero zaista toliko divno možete se uveriti i sami, pišite nam ili postavite vaše fotografije u komentaru ukoliko ste već imali priliku da uživate u prelepom okruženju Ribničkog jezera.