“Ruža vetrova”- zdravlje i odmor

“Ruža vetrova”- zdravlje i odmor

Izraz “ruža vetrova” često se koristi za opisivanje planina u Zapadnoj Srbiji, a predstavlja mesto gde se ukrštaju mediteranski i kontinetalni vetrovi, što pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje ljudi. I zaista, ima nešto u tom planinskom vazduhu što nam vraća harmoniju i “puni baterije”.

A šta sve kriju predeli ove vazdušne banje, uverićete se odmah na putu ka selu Sirogojno, gde ćete videti i čuvene džempere iz Sirogojna. U putu pažnju privlače živopisna sela raštrkana širom planinskih prevoja. Saobraćajno su povezana i nalaze se nedaleko od centra Zlatibora. Ona su prava oaza za one koji žele da se na nekoliko dana odmore od gradskog tempa, pa se može reći da se i tu odvija seoski turizam.

Jer, kako turisti vole da kažu, ko je u njima zanoćio nije ostao nenaspavan, niti se onaj ko je tu ručao vratio gladan. Vredi napomenuti da se sa Zlatibora nikako nećete vratiti gladni. Njihove porcije i ukus hrane su nešto što ne možete ostaviti, bez obzira na to koliko ste siti.

Prva stanica je vodopad u selu Gostilje, na reci Vrelo, gde se voda obrušava s visine od dvadesetak metara. Malo dalje se nastavlja ka Sirogojnu, gde postoji zanimljivu priča o slavi džempera. Naime, za sve je “kriv” prota Milan Smiljanić, koji je maksimalno podržao inicijativu da se formira ženska zadruga, kako bi žene koje su plele i vezle mogle da plasiraju svoje proizvode na tržište. Njegovu inicijativu razvila je u potpunosti njegova snaja Dobrila Smiljanić, te su kasnije žene po njenim modelima i plele džempere. U Muzeju “Pletilja” u Sirogojnu danas su izloženi neki od nagrađivanih modela i pisma zahvale, od kojih je jedno i iz Bele kuće. Do pomenutog muzeja je još jedan, i to Muzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu, koji predstavlja tradicionalno graditeljstvo, način života i stanovanja na prostoru zlatiborskog kraja.

Ovaj jedinstveni muzej čine dve kućice, dvorišta sa stambenim i privrednim zgradama u kakvim su u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka živele zadružne seoske porodice. Za ljubitelje nekih prošlih vremena, ili za one koje znatiželja mami da vide kako je izgledao vajar, mlekar, ambar ili jednostavna školska učionica, ovo je idealno mesto. U Sirogojnu će vam se sve svideti.

Zlatibor može da se pohvali porastom broja posetilaca od oko 10 odsto u odnosu na prethodne godine. Tome u velikoj meri doprinosi infrastrukturna ponuda.

Zlatibor je lider turizma u zapadnoj Srbiji, sa velikim brojem lokaliteta koji se stavljaju na raspolaganje turistima, pored sad već poznatih, kao što su Stopića pećina, Sirogojno, vodopad u Gostilju, Šarganska osmica. Prošle godine sa radom je počeo i Avantura park, koji je najveći te vrste na Balkanu i proteže se na tri hektara.

Zlatibor vas lako kupi, očara i oduševi svojom leptom. Može se reći da je on pravi duhovni i fizički centar za lečenje, kojem se uvek treba vratiti. Institut “Čigota” ili Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma “Čigota”, koja je tu osnovana u drugoj polovini 20. veka je pomoć mnogima. Predstavlja jedinstven centar za lečenje oboljenja štitne žlezde na Balkanu.

Zlatibor je proglašen terapijskim područjem. Zbog svog blagotvornog uticaja na zdravlje, Zlatibor je atraktivan tokom cele godine. Zato se na Zlatibor dolazi zbog relaksiranja , odmora, ali i oporavka, lečenja. Pokrenut je program za trudnice kao i program za osobe koje žele da regulišu svoju kilažu.

U svakom slučaju, ova planina pruža sve što je potrebno za jedan zdrav boravak. S obzirom na veliki asortiman usluga koje pruža broj posetila se stalno povećava.