Srdačna sela zapadne Srbije

Srdačna sela zapadne Srbije

Šta je čoveku potrebno više do malo odmora, čistog vazduha i prelepog pogleda…samo dobra volja. Ove zime uživajte u seoskom planinskom ambijentu gde ćete otkriti sve čari opuštanja u prirodi. Ako želite da se odmarate u autentičnom ambijentu srpskih sela onda je pravi izbor za vas selo Rožanstvo ili selo Tripkova koja se nalaze nedaleko od Zlatibora.

Tripkova je udaljena 12 kilometara od Zlatibora. Iako je malo pro broju stanovnika, svega 350 ljudi, selo je značajno po kulturnim dešavanjima i veoma velikodušno. Leti se organizuje likovna kolonija i radionica za izradu umetničkog stakla, kao i međunarodni seminari srpskog folklora. Takođe, od 2005. godine ustanovljen je i festival kratkometražnog filma koji se održava u prelepom ambijentu letnje pozornice. Iako je letnji program razvijeniji, za ljubitelje zimskih čari već sama priroda i okolina oduzimaju dah.

Pre svega posetiocam izuzetno prija pogodna klima, prirodne lepote kojima je selo bogato, bistro jezero Vrutci koje se nalazi u blizini, sve to zajedno čini ovo selo značajnim turističkim potencijalom. U zimskom periodu kada sneg pokrije sve pašnjake i okolna brda, idilična atmosfera već opušta i oseti se mir kojim je ovo selo ispunjeno.

Za smeštaj posetioca u ponudi postoji 45 ležaja, i domaćini će se potruditi da boravak učine što ugodnijim. Iako malo, veoma srdačno selo Tripkovina neće vas ostaviti ravnodušnim.

Još jedno prelepo planinsko selo nalazi se na 15 kilometera od Zlatibora i broji nešto više stanovnika, oko 450, zanimljivo i lekovito selo Rožanstvo.

Postoji više legendi koje govore o nastanku imena ovog sela. Govori se da je nastalo od reči rožderstvo koja predstavlja stariji oblik imenice rođenje, dok drugi smatraju da je ipak nastalo od reči božanstvo. Postoje razne legende i pretpostavke ali ono što je bitno jeste lepota kraja i odmor koji nam ovo mesto može pružiti.

U ovom selu ljudi se najviše bave stočarstvom i po mnogo čemu spada u tipična sela zapadne Srbije. Selo je poznato po proizvodnji buradi, kaca, i drugih proizvoda od drveta. Zbog svoje lokacije i veličine, smeštaj je pre svega namenjen pravim ljubiteljima prirode kao i porodicama sa decom. Tiho i mirno Rožanstvo pruža pravi odmor. Takođe, posetioci mogu da se upoznaju sa navikama i specifičnostima života na selu što može biti interesantno.

U blizini sela nalazi se banja lekovite vode pod nazivom Vapa kao i jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina. Svakog avgusta u Rožanstvu se organizuje Sabor Izvorne Narodne Pesme pod nazivom “Bez izvora nema vode”.

Pa “Bez izvora nema vode” to je tačno, ali bez kvalitetnog odmora i opuštanja nema zdravlja. Zato, nemojte dugo čekati, već uživajte u divnim krajolicima kojima je naša zemlja bogata. Pišite nam kako ste proveli vaš odmor. Do sledećeg zanimljivog mesta, uživajte u lepotama Zlatibora.