Stazama zdravlja do odmora ispod zlatnog bora

Stazama zdravlja do odmora ispod zlatnog bora

I šta je lepše od uživanja u hladovini planine, pod suncem Zlatibora, dok vidik seže daleko uz pratnju lekovitog vazduha opijenog mirisom cveća i drveća?
Zdravlje jeste ono što ne možemo kupiti novcem. Zdravo okruženje, mir, čist vazduh, slobodu. Sve te prave vrednosti koje čoveku pružaju pravo zadovoljstvo i istinsku radost.

Upravo takav osećaj stičete kada vreme provodite na planini Zlatibor. Osećaj prijatne, zdrave atmosfere. Pogled na proplanke okupane suncem i pašnjake čiji se miris ne zaboravlja.

Sama pomisao da se odvojite od svakodnevih obaveza, stresa, gužve, čini da se već odmah osetite bolje. Ako razmišljate o tome, i u dobroj ste kondiciji, preporučujem vam jednu šetnju ili više..koje će biti zabavne i pune divnih proplanaka ka planinskom vencu Čigota.

Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat, gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je ipak više namenjena sportistima, osobama sa dobrom kondicijom, iako je prirodna staza dobro formirana, ipak zahteva dobru kondiciju.

Staza Kamalj je za laganu šetnju namenjenu rekreativcima i početnicima. Ono što je idealno za vaše telo i organizam jeste, da će se ovakvom šetnjom vaše telo naviknuti na zdrav planinski vazduh. Sama staza je skoro bez uspona i padova pa je zato pogodna za sve one koji prvi put žele da prošetaju planinskim puteljcima. Svakako ćete u živati u prirodi i pogledu uz laganu, opuštenu šetnju.

Staza sa povećanim usponom obrasla šumom i rastinjem pod nazivom Jedini bor zove u avanturističke pohode. Za posetioce koji vole da budu u kondiciji i vole brzo hodanje, ova staza je idealna. Kroz zavučene šumske puteljke, prirodna staza vodi vas u obilazak koja se brzim hodom može preći za manje od sat vremena.

Tipična staza sa usponom i vrhom koji se osvaja, staza Spomenik, pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Staza je zahtevnija i tokom uspinjanja nailazi se na kontinuirani uspon od 10% a najveći dostiže 20%. Za aktivne sportiste koji su spremni za naporan uspon, staza Spomenik je pravi izazov i uživanje. Kada osvojite vrh, pogled kojim vas planina nagradi je apsolutno neverovatan i vredan svakog truda i znoja. To je zadovoljstvo koje zaista vredi i iskustvo koje ostaje za dugo sećanje.

Kada jednom prošetate nekom od Zlatiborskih staza zdravlja, zaljubićete se u njen svaki puteljak. Šetaćete i istraživati, bićete pre svega srećni i ispunjeni.

Pored svih aktivnosti i prelepog okruženja, posetiocima je potreban udoban i komforan smeštaj. Kako bi sam doživljaj i vreme provedeno na planini bilo idealno, zaista je bitno gde ćete se odmoriti posle iscrpnih i dugih šetnji. Potražite vaše mesto na Zlatiboru i podelite ga sa drugima.

Kojom stazom zdravlja ste vi prošetali?
Podelite vaše iskustvo sa nama u komentaru.