Udahni zdravlje na planini

Udahni zdravlje na planini

Da li ste znali zašto planine toliko prijaju organizmu i koliko je planinski vazduh zdrav?

Planinski vazduh je čistiji i manje vlažan od onog u gradovima. Zato što je suv, lakši je za disanje pa ga brže možete osetiti u plućima. Njegovo udisanje pomaže telu da izbaci toksine i blagotvorno deluje na poboljšanje imuniteta.

Sa više od 200 sunčanih dana godišnje, povoljnom klimom, bogatstvom biljnog sveta, bez aerozagađenja i buke, boravak na planini pogoduje zdravlju, prevenciji i lečenju mnogih bolesti.

Priroda je bila darežljiva prema Zlatiboru, dajući mu prelepe pejzaže, talasasta uzvišenja obrasla borovima, jelovim i smrčevim šumama, prostrane livade ukrašene belim narcisima i drugim živopisnim cvećem, veoma prijatnu i blagu klimu, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh i druge pogodnosti.

Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 metara. Ispresecan je brojnim rekama i potocima.

Lekovitost ove planine ogleda se u prijatnoj klimi. Na Zlatiboru se nalazi ruža vetrova gde se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje plućnih i srčanih bolesti, posebno bolesti štitne žlezde i malokrvnosti.

Zlatibor većim delom prekrivaju livade na kojima se nalazi preko 150 vrsta trava, među kojima i trava iva Teucrium montanum, koja jača imunitet, regeneriše organizam i odličan je borac protiv stresa.

Prednost boravka na planini, osim povoljnog klimatskog faktora, jeste i činjenica da niža temperatura tokom noći doprinosi revitalizaciji organizma. Svež planinski vazduh dobar je i za oporavak od malokrvnosti i doprinosi povećanju nivoa hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Visina će prijati i osobama koje su nervozne ili osećaju teskobu, a ovde bi trebalo da se odmaraju i oni koji imaju povećanu funkciju štitaste žlezde.

Šetnja i boravak u prirodi su od izuzetne važnosti za celokupno zdravlje. Telesna neaktivnost povećava rizik od srčanih i malignih bolesti, moždanog udara, visokog pritiska, dijabetesa, a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih. Pored pešačenja rekreativno planinarenje koristi brojne grupe mišića. Razvijaju se leđni, trbušni i nožni mišići a takođe se razgibavaju ramena i ruke.

Takva telesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam. Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju sa depresijom, razvijaju se pozitivne socijalne veštine i obogaćuje se celokupni društveni život.

Planine su odličan izbor za porodičnu rekreaciju ili godišnji odmor. Zimi možete biti jednako fizički aktivni kao tokom drugih godišnjih doba. Hladan vazduh i zimski sportovi pojačavaju fizičku aktivnost i tako deluju na poboljšanje kondicije a pre svega na zdravlje.